Kemik Suyundan Kolajen Olur Mu?
Kemik iliği kaynatarak güzel bir çorba yapayım, çocuğumun yemeklerine de parça parça atayım, vitamin olsun, kolajen olsun, güç olsun diyorsunuz değil mi?
Bugün pek çok doktor, diyetisyen ve beslenme uzmanı da bunu savunarak insanlara öneriyor. Bu bilgiyi çürütmek değil amacım, zira bu konuda kesin bir veri yok henüz. Sadece biraz sorgulamanızı sağlamak istiyorum.
Önce biraz mantık çerçevesinde düşündüm. Dedim ki, kemiği suyun içinde saatlerce kaynatarak acaba nasıl bir besin değeri elde etmekten söz edebiliyoruz? Düşündüm, taşındım ama mantıklı gelmedi bu işlem.
Sonra bilimsel açıdan konuyu incelemeye başladım. Şüphelerimde ne kadar haklı olduğumu o zaman fark ettim.
????Kemik suyu kaynatarak;
1. Kolajenden ziyade amino asit alıyorsunuz.
2. Bu şekilde elde ettiğiniz kolajenin molekül ağırlığı o kadar fazla ki, bunun bağırsaklarınızdan geçerek emilmesi neredeyse imkansız. Biyoyararlanım açısından alabildiğiniz kolajen oranı bir kase çorbada 1 gram bile değil.
3. Kemiği saatlerce kaynatarak kolajene ek olarak hayvanda bulunan tüm yağı, kolestrolü, toksinleri ve ağır metalleri de alıyorsunuz.
Bu 3 madde sadece kemik değil, balık kaynatarak kolajen elde ettiğini düşünenler için de geçerli maalesef. Bu konuda Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun çok aydınlatıcı bir videosu var, “Osman Müftüoğlu Kolajen Hakkında Her Şey” başlığıyla videoyu bulabilirsiniz.
????Kolajenin İşe Yaraması İçin;
1. Hidrolize olması gerekir. Yani yağından, kolestrolünden, toksininden, metalinden ayrılarak sadece saf kolajen peptit haline getirilmesi gerekir.
2. Dalton molekül ağırlığı düşük olmalıdır (max 2500). Molekül ağırlığı yüksek olan kolajen ürünleri bağırsakta emilemezler, bu nedenle hiçbir fayda tecrübe edemezsiniz.
3. Mümkünse sıvı formda olmalıdır. Sıvı ürünlerin emilimi daha kolaydır.
Umarım bazı gerçekleri sorgulamanıza yardımcı olabilmişimdir.
Sevgi ve sağlıkla kalın..
Instagram: @gokangunerofficial
Web: www.gokanguner.com