Omega 3 Nedir, Faydaları Nelerdir?
Omega 3 Nedir?
Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda gıda takviyeleri ile alınmaları gerekmektedir.
Bu yazıyı okuyarak hem Omega 3 hakkında detaylı bilgiler edineceksiniz hem de yazının sonu itibariyle nasıl bir Omega 3 takviyesi alabileceğinizi öğreneceksiniz.
***Dünyanın en iyi ödüllü Omega 3 takviyesini görmek için sayfanın en sonunu inceleyin.***
Temel Omega-3 yağ asitleri alfa-linolenik asit, eikosapentaenoik asit EPA ve dokosaheksaenoik asit DHA’dır. Alfa-linoleik yağ asidi bitkisel kaynaklı olup dereotu, semizotu, tere gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken, hayvansal kaynaklı olan EPA ve DHA sadece derin deniz balıkları, bazı algler ve balık yumurtasında (havyarda) bulunmaktadır.
Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda yeterli olmaması nedeniyle günlük beslenme ile alınamadığı durumlarda takviye edici gıdalar ile EPA ve DHA’nın alınması gereklidir.
Omega 3 ve Kalp Sağlığı
Yapılan binlerce çalışma ile OMEGA 3 yağ asitlerinden EPA ve DHA’nın kalp ve damar sağlığı üzerine olan olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Gıdalarla veya gıda takviyeleri ile dışarıdan alınan EPA ve DHA, metabolitlerine (ikincil maddelere) dönüşerek hücre zarlarının yapısına katılırlar. Vazodilatör (damar genişletici) etki göstererek kan dolaşımını artırırlar ve kalbin yorulmadan çalışmasına destek sağlarlar.
OMEGA 3 yağ asitlerinin faydalı olduğu ilk olarak Eskimolar üzerinde yapılan araştırmalar sonucu bulunmuştur. Yapılan çalışmalarda Greenland Eskimolarının tükettikleri yağlı balıklardan dolayı, Eskimolarda kalp krizi riskinin çok düşük olduğu gözlenmiş, bunun üzerine EPA ve DHA’nın faydaları üzerine yapılan çalışmalara ağırlık verilmiştir.
Son üç ay içerisinde kalp krizi geçirmiş 11.324 hasta üzerinde yapılan GISSI çalışmasında; 3.5 yıllık takibin sonunda, Omega 3 alan grubun ani ölüm riskinde %45, kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm riskinde %30 ve tüm sebeplere bağlı ölüm riskinde ise %20 azalma görüldüğü bildirilmiştir. (Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto miocardico. Lancet. 1999;354:447-455.)
Japonya’da, 6 yıldan beri Monde Selection Grand Gold ödülü almış, dünyanın en iyi omega 3’ü için görseli tıkla.
OMEGA 3 yağ asitlerinin kalp krizi, kalp damar hastalıkları, depresyon, migren türü baş ağrıları, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol , tansiyon, bazı alerji türleri ile kanser gibi bir çok hastalıktan korunmada önemli etkisi olduğu tespit edilmiştir (Gorga, C., 1998. A new selected comments on lipids, Quality Assurance of Seafood Appendix 1,245 sh)
Omega 3 Kilo Aldırır (Mı)?
Balık yağı haplarının çocukluğumuzdan beri, kilo almamız için bize yutturulması, hem balık yağlarının hem de balık yağı ile aynı olduğunu düşündüğümüz Omega 3’lerin, bize kilo aldırmak için kapımızda bekleyen kötü karakterler olarak bilinçaltımıza kodlanmasına neden oldu.
BU YANLIŞ BİLGİYİ DÜZELTMENİN VAKTİ GELDİ!
Oysa ki Omega 3 kullanımı KİLO ALDIRMAZ; tam tersine kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olur.
University of Connecticut International Omega 3 Learning and Education Consortium’da kilolu ve obez kadınlar üzerinde yapılan klinik çalışmalarda Omega 3 çoklu doymamış yağ asitleri, EPA ve DHA yağ asitleri açısından zengin olan Omega 3 formüllerin kullanılması sonucunda, kişilerde TOKLUK HİSSİNİN arttığı belirtilmiştir.
Ve Omega 3 kullanan kişilerin, kullanmayanlara göre DAHA FAZLA KİLO VERDİĞİ, yağ depolarında azalmaların olduğu ve Omega 3’ün insülin duyarlılığını arttırıcı etkisi nedeniyle kişilerin tatlı ihtiyacı duymadığı gözlemlenmiştir.
Aynı şekilde University of South Australia’da 75 obez kişi üzerinde yapılan çalışmada, Omega 3 tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla DAHA ÇOK KİLO VERDİKLERİ saptanmıştır.
BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNDE, HAMİLELİK DÖNEMİ VE SONRASINDA ANNE ve BEBEK İÇİN OMEGA 3’ÜN ÖNEMİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?
DHA, cenin ve bebeğin normal gelişimi için beyin zarının %15-20, retinanın da %30-60’ının oluşmasına yardım eder.
Hamile kadınların, yeterli miktarda Omega 3 alması, erken doğumun önlenmesi, bebeğin zeka ve görme kabiliyetinin gelişmesi açısından önemlidir.
DHA içeren gıdaları almayan bir annede doğum sonrası depresyon vakaları ve yüksek kan basıncı gibi olumsuzluklar görülür. Hamilelik boyunca Omega 3 kullanan annelerin, doğum sonrası depresyonunu neredeyse hiç yaşamadıkları ya da daha kolay atlattıkları gözlemlenmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü(WHO), hamile veya emziren kadınların günlük olarak mutlaka Omega 3 almaları gerektiğini söylüyor.
Özellikle yeni doğan bebeklerde ilk üç ay DHA’nın üç kat daha fazla önemli olduğunu vurguluyor.
Uyku Problemi ve Omega 3
Araştırmalar gösteriyor ki, yeterli Omega 3 seviyeleri içeren bir beslenme daha iyi bir REM UYKUSU almamızı sağlamaktadır.
REM UYKUSU, vücudunuzun dinlendiği, yenilendiği, büyüme hormonlarının salgılandığı ve bilgilerin depolandığı uyku evresidir. Omega 3, rem uykusuna geçişi kolaylaştırır ve böylece sabahları dinlenmiş bir şekilde, dinç olarak uyanırsınız. Önerilen günlük EPA+DHA dozu 250 ile 500 mg arasındadır.
Deniz yiyeceklerinde bulunan uzun zincirli bir yağ asidi olan Omega 3’ün daha yüksek seviyelerde tüketilmesinin daha iyi bir uyku ortamı sağladığı belirtilmektedir.
Oxford Üniversitesi’nde, 7-9 yaş aralığındaki uyku sorunu çeken 362 çocuk üzerinde yapılan bir çalışmada, çocuklarda görülen uyku sorunları, davranışsal ve bilişsel sorunlar Omega 3 eksikliği ile ilişkilendiriliyor. Çalışmanın sonunda Omega 3 takviyesi verilen çocukların, plasebo verilen çocuklara göre her gün 1 saat daha fazla uyudukları gözlemlenmiştir.
Prof Paul Montgomery:
“Şu an yaşadığımız dönemde, her 10 kişiden 4’ünün klinik düzeyde uyku problemi yaşadığını görmek endişe verici! Vücuda Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin alınması, uykunun düzenlenmesinde kilit rol oynar.” ifadesi ile Omega yağ asitlerinin önemini bir kez daha vurguluyor.
Vücudunuz Omega 3 Üretiyor Mu?
Omega 3 yağ asitleri, vücudun üretemediği dolayısı ile mutlaka dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir.
Omega 3 yağ asitlerinin beyin gelişimi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, koroner kalp hastalıklarının önlenmesi gibi fonksiyonları bulunmaktadır. Önemli bir yanlış bilgiyi düzeltmek gerekirse;
Balık yağı (fishoil) kapsüllerinde de Omega-3 yağ asitleri vardır ancak “BALIK YAĞI ile OMEGA-3” aynı şey değildir.
Eğer saf Omega-3 (EPA/DHA) yerine balık yağı kapsüllerini kullanırsanız, kazandığınız Omega-3 miktarı çok düşük olabilir. Örneğin 1000 mg’lık bir balık yağı kapsülü bazen sadece 100-200 mg saf Omega-3 içerebilir. Bu nedenle herhangi bir Omega-3 ürünü satın alırken kapsülün içindeki balık yağının miktarına değil, saf Omega-3 yağ asitlerinin, yani DHA ve EPA’nın miktarına bakmanız gerekmektedir.
Hadi KENDİNİZE BİR İYİLİK YAPIN ve bugünden itibaren OMEGA 3 takviyesi almaya başlayın..
HANGİ OMEGA 3’Ü KULLANMALIYIZ?
- Soğuk su balıklarından üretilmiş olmalıdır.
- Cıva, kurşun ve diğer ağır metalleri içermemelidir. Bu bağlamda IFOS sertifikası sorgulanmalıdır.
- Güçlü bir antioksidan ile kullanılmalıdır.
- Kapsülün sentetik (sığır veya domuz) jelatinden değil, balık kaynaklı olması en idealidir.
AŞAĞIDA SİZİN İÇİN TAVSİYE ETTİĞİMİZ “DÜNYANIN EN İYİ OMEGA 3 TAKVİYESİNİN” ÖZELLİKLERİNİ GÖREBİLİRSİNİZ.
- Soğuk su balığı olan vahşi Alaska somonundan elde edilmektedir. Balığın yaşadığı su ne kadar soğuksa, balık o kadar kaliteli yağ depolamaktadır.
- Vahşi Alaska somon balığı daha çok bitkisel kaynaklarla beslenmektedir, bu nedenle içeriğinde ağır metaller barındırmaz.
- Bu Omega 3 balık yağı, çocuklar da kullanabilsin diye, standart Omega 3 kapsüllerinden daha küçük boyutlarda üretilmektedir.
- “Çift Kapsül” teknolojisi ile üretilmiştir; ilk kapsül midede çözülmekte ve ikinci kapsül direkt olarak bağırsaklarda çözülmektedir. Böylece midede yanma ve ağızda tat bırakma gibi kötü hisler yaşatmaz. Bu özelliği ile biyoyararlanım oranı en yüksek Omega 3 ürünüdür.
- Annatto bitkisinden elde edilmiş, çok güçlü bir antioksidan olan E vitaminin en saf hali, yani Tocotrienol ile kapsüllenmiştir.
- Japonya gibi gıda takviyelerinin çok sıkı denetimlerden geçtiği bir ülkede, 2015 ve 2018 yıllarında dünyanın en iyi gıda takviyesi (Grand Gold) ödülünü almıştır.
- IFOS (Uluslararası Balık Yağları Standartları Programı) kurumunun yaptığı incelemede 5 üzerinden 5 yıldız alarak bu belgeyi almaya hak kazanmıştır.
- İçeriğinde A, D ve E vitaminlerini de barındırması, bu ürünü diğerlerinden tamamen ayırıyor.
Bilgi: Satış fiyatı 209 TL olan bu Omega 3 takviyesini, autoship (her ay düzenli alım) talimatıyla alırsanız 187 TL’ye ücretsiz kargo ile temin edebilirsiniz. Sorularınız için iletişim bölümünü kullanabilirsiniz.
Evet, şimdi sağlığınız için, hayatı ertelemeden, bir adım atmaya hazır mısınız?