Doğru İş Modeli

Çalışanların, iş verenlerin ve girişimcilerin her zaman sordukları en önemli soru sizce de bu değil mi? Doğru iş modeli nedir? Temelde birkaç ana başlık üzerinde durulur. Bunlar sırasıyla maaşlı bir işte çalışmak, iş yeri açmak, pasif gelir getiren bir yatırım yapmak (dükkan, daire vb. kiralamak) ve girişimcilik gibi iş modelleridir.

Maaşlı İşler

Maaşlı ve sigortalı bir işte çalışmak kesinlikle doğrudur ve güvenlidir. Peki gerçekten öyle mi? Maaşlı bir işte ömür boyu çalıştığımızda ne olur?

  1. Başkalarının (iş verenlerin) hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oluruz.
  2. Üstte olanın kazandığı, altta kalanın canının çıktığı adaletsiz bir iş modeline hizmet etmiş oluruz.
  3. Ne zaman işe gideceğimize, ne zaman işten çıkacağımıza, ne giyeceğimize ve hatta ne yiyeceğimize patronlarımız karar verir.
  4. Sevmediğimiz onlarca ve hatta yüzlerce insanla bir arada çalışmak ve hayır demek istediğimiz şeylere evet diyerek zaman geçirmek zorunda kalırız.
  5. Biraz parlayıp kariyer basamaklarına yaklaştığımızda, rakiplerimiz veya üst kadrodaki yöneticilerimiz tarafından baskı altına alınırız.
  6. Kariyerimiz, maaşımız ve geleceğimiz bir yöneticinin iki dudağı arasındadır.
  7. Kazandığımız ve kazandırdığımız her şey iş yeriyle ilişkimiz kesildiği anda son bulur.
  8. Ne kadar efor gösterip ne kadar kazanırsak kazanalım, emekli olduğumuzda elimize geçecek muhtemel gelirimiz bellidir.

Tüm bu detaylar düşünüldüğünde maaşlı bir işte çalışarak bilgimizi, vaktimizi ve emeğimizi satarak başkalarının hayatlarını iyi yaşamasını sağlamak ne kadar doğru? Hayır! Benim hayal ettiğim iş modeli bu değil diyorsanız, mutlaka benimle iletişime geçmelisiniz.

İş Yeri Açmak

Bir iş yeri açmak yani kendi işine sahip olmak herkes için ilk bakışta en iyi ihtimal gibi duruyor ve milyonlarca insanın hayalleri arasında yer alıyor. İş yeri açmak belirli kriterler sağlandığında ve çeşitli zorluklar atlatıldığında iyi ve yüksek kazanç getiren bir tercihtir.

Peki nedir bu zorluklar? Turizmi örnek verelim. Bir devlet kararıyla  bir anda belirli bir bölgedeki faaliyetiniz sona erebilir (bkz. booking.com firması). İki ülke arasında olası bir anlaşmazlık veya ülke içinde olası bir terör vakası nedeniyle turizm işletmesi ciddi manada müşteri kaybına uğrayabilir. Ne tür bir işletme olursa olsun, siz işinizin başında olmadıkça işleriniz ilerlemeyecektir.

Çünkü sermaye sizin zamanınızdır ve herhangi bir sağlık sorunu yaşadığınızda ve işinizin başında olmadığınızda muhtemelen gelirleriniz zaman içinde azalacaktır. Çeşitli kaynaklara göre Türkiye’de açılan her 100 şirketten 76’sı takip eden 3 yıl içinde batıyor, 96’sı ise takip eden 10 yıl içinde kapanıyor.

Kendi işinin sahibi olanlar belirli bir gelir seviyesine ulaşıyor ancak sağlık ve zaman özgürlüğüne ulaşmakta ciddi zorluklar yaşıyorlar.

Kira Getiren Yatırım Yapmak

Şahsım adına muhasebe işlemleri konusunda uzman olduğumu asla söyleyemem ancak bugün bir ev ya da dükkan satın almanın bedelini az çok tahmin etmek mümkün. Aylık 3.000 – 5.000 TL pasif kira geliri getirecek bir yer için yaklaşık 1 – 2 milyon TL tutarında bir yatırım yapmak gerekiyor. Yaptığımız yatırım kendini 100 – 200 yılda bile amorti edemeyecek belki de.

En İyi İş Modeli

Gelelim asıl soruya. En iyi iş modeli hangisidir?

Bu konuyla ilgili yapılan anket çalışmalarında insanlar aşağıdaki gibi yanıtlar vermişler.

  • Patron olmasın.
  • Kazancın üst sınırı olmasın.
  • Çalışma süremi ben belirlemeliyim.
  • İstediğim zaman, istediğim yerde çalışabilmeliyim.
  • Çalışma arkadaşlarım sadece sevdiğim kişiler olmalı.
  • Eforum azaldıkça gelirim artmalı.

Yukarıdaki bilgileri baz aldığımızda en iyi modelin girişimcilik olduğunu söylemek mümkün. Sizi şu ana kadar görmüş olduğunuz en iyi girişimcilik modeliyle tanıştırmak için sabırsızlanıyorum. Değişime hazırsanız aşağıdaki linki tıklayarak devam edebilirsiniz.

Girişimcilik Fırsat Başvurusu